Biografie

 

helen-vreeswijk-stof2_1080-255_2

Helen Vreeswijk is geboren en getogen in Den Haag. Ze hield van in bomen klimmen en voetballen met de jongens. Op school vond ze het gezellig maar door haar dyslexie vond ze sommige vakken niet leuk. Voor Nederlands moest ze vaak saaie boekjes lezen, daarom ging ze haar eigen verhalen schrijven. Ze wilde schrijfster worden of bij de politie gaan werken. Na de mavo ging ze werken en in de avonduren deed ze de havo om bij de politie te kunnen.

In 1986 kwam ze bij de Centrale Recherche Informatiedienst (CRI) als vingerafdrukdeskundige (dactyloscoop). Al snel werd haar hulp ingeroepen bij het schrijven van de kinderpagina van het personeelsblad en dat werd een groot succes. Ze volgde een cursus kinder- en jeugdliteratuur en als eindopdracht moest ze een scriptie schrijven. Dat werd haar debuutroman.

In 1996 verhuisde ze met haar gezin van de Randstad naar de Betuwe waar ze bij het Halt-bureau ging werken. Vier jaar later stapte ze weer over naar de recherche. Helen Vreeswijk is getrouwd en heeft twee dochters. Naast haar banen als assistent-rechercheur en schrijfster geeft ze ook lezingen op scholen. Ze vertelt dan over opsporingsmiddelen van de politie en over de onderwerpen uit haar boeken.

Profiel van Helen Vreeswijk

De eerste vier boeken van Helen Vreeswijk zijn boeken voor kinderen van een jaar of 11. Die boeken hadden niet zo veel succes en ze overwoog even om te stoppen met schrijven, want het schrijven kostte haar veel tijd en energie. Ze besloot toch nog een poging te wagen met een boek voor jongeren: Loverboys. Dat boek werd een groot succes, vooral in Vlaanderen. In haar boeken kun je veel uit het leven en werk van Helen Vreeswijk terugvinden: ze spelen vaak in Den Haag of de Betuwe, ze gaan over criminaliteit en de politie komt erin voor. En het personage Heleen Resmann lijkt wel een beetje op haar. Haar hoofdpersonen zijn vaak meisjes die uit gezinnen komen waarin ze weinig aandacht krijgen: het zijn eenoudergezinnen of gezinnen waarin allebei de ouders heel veel werken. Ze komen in aanraking met allerlei soorten criminaliteit: ontvoering, jeugdbendes, sektes die hun gelovigen uitbuiten, loverboys, stalkers, drugs. Helen Vreeswijk laat zien wat de gevolgen voor de hoofdpersonen en de mensen om hen heen kunnen zijn. Ze baseert zich daarbij op waargebeurde verhalen. Ze wil jongeren waarschuwen voor de gevaren van de harde maatschappij. Haar boeken voor jongeren zijn dik, maar doordat ze erg spannend zijn lees je ze zo uit.

Over Helen

helen-vreeswijk

Helen Vreeswijk is geboren op 01-03-1961 in ’s-Gravenhage. Ze is een van de meest populaire jeugdthrillerschrijfsters in Nederland en België. Vanaf haar 17e tot haar 51e werkte ze in verschillende functies voor Justitie. Haar ervaringen bij de recherche heeft ze verwerkt in haar boeken, waarin misdaad tegen en door jongvolwassenen een grote rol speelt. Als kind was haar droom om bij de politie te werken, het schrijven kwam pas later op haar weg.

Debuut in Belgie

Het geheim van Brute Han (9+) werd haar debuut, uitgegeven door Standaard Uitgeverij in België. Daarna volgden algauw meer boeken: Het losgeld (9+), Stuurloos (10+) en De Bruiden van God (12+). De verhalen hadden niet het succes waar Helen op gehoopt had en ze overwoog even om te stoppen met schrijven.

YA-boeken

Ze besloot in 2005 een nieuwe weg in te slaan, een laatste poging. Ze ging schrijven voor youngadults zodat ze meer van haar recherche-ervaring in haar boeken kwijt kon. Loverboys zorgde voor een doorbraak. Haar misdaadserie is enorm succesvol. Inmiddels 11 boeken verschenen en er zijn meer dan 300.000 exemplaren verkocht. 
Haar boeken zijn op waargebeurde situaties gebaseerd en geven de valkuilen aan die we in onze huidige maatschappij kunnen tegenkomen. Een uitzondering op haar werk is het boek Over the edge die ze met mede-auteur Dirk Bracke heeft geschreven.

Opleiding en ervaring

Toch was het allerminst vanzelfsprekend dat Helen schrijfster zou worden. Taal is haar gereedschap maar soms ook haar struikelblok. Ze is dyslectisch en dat zorgt voor de nodige hobbels op de weg. Ze worstelde zich door de mavo en ging werken voor het gevangeniswezen. Om bij de politie te kunnen werken deed ze in de avonduren de havo.

In 1986 ging ze bij de Centrale Recherche Informatiedienst (CRI) als vingerafdrukdeskundige (dactyloscopist) werken. Al snel werd haar hulp ingeroepen bij het schrijven van de kinderpagina van het personeelsblad en haar verhalen werden een succes. De suggestie van haar man om een cursus literatuur te volgen en haar ervaringen aan het papier toe te vertrouwen, bleek een schot in de roos.

In 1996 verhuisde ze met haar gezin van de Randstad naar de Betuwe waar ze bij bureau HALT ging werken. Vier jaar later stapte ze weer over naar de recherche, district Gelderland-Zuid. Omdat het recherchewerk en het schrijven niet meer te combineren was heeft ze in 2010 haar avontuurlijke beroep ingeruild voor het fulltime schrijverschap. 
Helen Vreeswijk is getrouwd en heeft twee dochters.

 

Weetjes over Helen

  • Haar favoriete boek : Het keerpunt van Nicholas Evans
  • Haar favoriete film: The Hunger Games
  • Haar favoriete sport: Fitness
  • Haar favoriete eten: Indonesische keuken
  • Haar hobby’s: Oldtimers en haar papegaaien (FOTO)
  • Haar uitgeverij: Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum
  • Je kunt je aanmelden voor de gratis Best of YA-nieuwsbrief