Biografie

 

helen-vreeswijk-stof2_1080-255_2

 

Over Helen

helen-vreeswijk

 

Helen Vreeswijk (1961 – 2016) is jarenlang een van de meest populaire jeugdthrillerschrijfsters van Nederland en België geweest.

Vanaf haar 17e tot haar 51e werkte ze in verschillende functies voor Justitie. Haar ervaringen bij de recherche heeft ze verwerkt in haar boeken, waarin misdaad tegen en door jongvolwassenen een grote rol speelde. Als kind was haar droom om bij de politie te werken, het schrijven kwam pas later op haar weg.

 

Debuut in België

Het geheim van Brute Han (9+) werd haar debuut, uitgegeven door Standaard Uitgeverij in België. Daarna volgden algauw meer boeken: Het losgeld (9+), Stuurloos (10+) en De Bruiden van God (12+). De verhalen hadden niet het succes waar Helen op gehoopt had en ze overwoog even om te stoppen met schrijven.

YA-boeken

Ze besloot in 2005 een nieuwe weg in te slaan, een laatste poging. Ze ging schrijven voor youngadults zodat ze meer van haar recherche-ervaring in haar boeken kwijt kon. Loverboys zorgde voor een doorbraak. Haar misdaadboeken werden enorm succesvol. 
Haar boeken waren op waargebeurde situaties gebaseerd en gaven de valkuilen aan die we in onze maatschappij kunnen tegenkomen. Een uitzondering op haar werk is het boek Over the edge dat ze met mede-auteur Dirk Bracke schreef.

Opleiding en ervaring

Toch was het allerminst vanzelfsprekend dat Helen schrijfster zou worden. Taal was haar gereedschap maar ook haar struikelblok. Ze was dyslectisch en dat zorgde voor de nodige hobbels op de weg. Ze worstelde zich door de mavo en ging werken voor het gevangeniswezen. Om bij de politie te kunnen werken deed ze in de avonduren de havo.

In 1986 ging ze bij de Centrale Recherche Informatiedienst (CRI) als vingerafdrukdeskundige (dactyloscopist) werken. Al snel werd haar hulp ingeroepen bij het schrijven van de kinderpagina van het personeelsblad en haar verhalen werden een succes. De suggestie van haar man om een cursus literatuur te volgen en haar ervaringen aan het papier toe te vertrouwen, bleek een schot in de roos.

In 1996 verhuisde ze met haar gezin van de Randstad naar de Betuwe waar ze bij bureau HALT ging werken. Vier jaar later stapte ze weer over naar de recherche, district Gelderland-Zuid. Omdat het recherchewerk en het schrijven niet meer te combineren was, ruilde ze in 2010 haar avontuurlijke beroep ingeruild voor het fulltime schrijverschap. 
Helen Vreeswijk overleed op 31 oktober 2016.