Schrijftips en meer

schrijftips-1080-255

Hoe begin je?

  • Neem de tijd voor het bedenken van een verhaallijn. Elk verhaal heeft een begin, een midden en een eind. Begin met iets spannends. Iets wat de aandacht van de lezer vasthoudt. Geef in het midden van het verhaal wat achtergrondinformatie prijs zodat de lezer zelf met de puzzelstukjes aan de slag kan.
  • Weet waarover je gaat schrijven. Vraag jezelf af waarom je daarover wil schrijven. Wat is je boodschap?
  • Pas op dat je niet alleen schrijft over wat je weet anders wordt het een documentaire. Het is belangrijk om te schrijven met gevoel. Graaf in je herinnering naar emoties en trekt die uit proportie. Daardoor komt het verhaal geloofwaardig over.
  • Verhalen worden levendig wanneer een gesprek tussen personages letterlijk wordt opgeschreven.
  • Schrijf een proefstukje in de tegenwoordige- en verleden tijd. Kijk wat je prettig vindt en pas dat consequent in je tekst toe.
  • Let in het begin niet op taalfouten. Schrijf spontaan.

Research

  • Research is belangrijk. Zorg dat de feiten in je verhaal kloppen. Wat zijn bijvoorbeeld kruitsporen? Hoe werkt een kruitrest-onderzoek bij een moord? Internet is een prachtig middel om informatie te vergaren.

Personages

  • Maak gebruik van een kaartenbak. Leg het karakter en het uiterlijk van je personage vast op een kaart. Heeft hij een bril? Rookt hij? Wat voor merk scooter rijdt hij? Maak een kaart over zijn familie, vrienden en vijanden.
  • Probeer de personages zo snel mogelijk in je verhaal op te voeren. Maak je personages niet perfect. Perfecte mensen bestaan niet.
  • Gebruik niet te veel personages anders raakt de lezer het spoor bijster.

Het eind

  • Bedenk het eind voordat je begint met schrijven. Als je weet hoe het verhaal ongeveer gaat eindigen dan weet je hoe je personage moet veranderen om daar te komen.
  • Lees je tekst na en haal de taalfouten eruit. Probeer de spanning verder uit te werken. Blijf net zo lang met de tekst stoeien totdat je tevreden bent.
  • Laat je verhaal aan iemand lezen en luister naar kritiek. Daar leer je van.
  • Zet alles opzij en begin. Wat heb je te verliezen?

Een boek en hoe nu verder?

Na liters thee, eindeloos gemopper, duizend wanhopige kreten en weken van eenzame opsluiting wordt dan uiteindelijk een manuscript geboren.
Hoe dan verder? 
 Je zoekt adressen van Nederlandse en Belgische uitgeverijen. Natuurlijk zorg je dat je werk er netjes uitziet voordat je het verstuurt. Geef de moed niet op als er een afwijzing op de deurmat valt. Geloof in jezelf.

Uitgeverij

Een uitgever is in dienst bij een uitgeverij en werkt samen met auteurs, redacteuren, marketeers, vormgevers en ICT-specialisten en zorgt ervoor dat een manuscript een aantrekkelijk en leesbaar boek wordt.
Jouw manuscript komt bij een redacteur binnen en die leest en beoordeelt jouw werk.
Als je verhaal positief wordt ontvangen krijg je een uitnodiging voor een oriëntatiegesprek bij de uitgeverij. Zet je vragen op papier. Informeer naar het honorarium (percentage uitbetaling boeken), de oplage en de promotiemogelijkheden van de uitgeverij . De uitgever biedt je een contract aan die je thuis rustig doorleest.
Een eindredacteur heeft tot taak de kopij gereed te maken voor vormgeving en opmaak. De eindredacteur controleert spelling, corrigeert stijl, brengt waar nodig nog structuur aan en voegt eventueel codes toe voor de vormgever. De vormgever houdt zich bezig met de uiteindelijke vorm van de uitgave.

Contract

De meeste uitgevers gebruiken een standaardcontract. Dit modelcontract is opgesteld door de Vereniging van Letterkundigen (VVL), de Groep Algemene Uitgevers (GAU) en de Nederlandse Uitgevers Vereniging (NUV).
Mocht de uitgever geen gebruik maken van een modelcontract dan kun je tegen een redelijke vergoeding voor advies bij Stichting Lira terecht. De stichting literaire rechten auteurs (Lira) is de auteursrechtorganisatie voor schrijvers. Het sluiten van een goed contract met een opdrachtgever is voor de meeste auteurs niet eenvoudig. Je moet goed juridisch geïnformeerd zijn om alle (auteursrechtelijke) haken en ogen van een contract te kunnen overzien.

Distributie

Het CB is het grootste boekendistributiecentrum van Nederland waar uitgevers terechtkunnen voor de distributie van boeken naar de Nederlandse en Vlaamse boekenmarkt. De meeste boekhandels nemen geen stapels van jouw boek in voorraad. Ze bestellen hun exemplaren bij het CB.

ISBN

Een ISBN is een uniek (wereldwijd) nummer dat het zoeken op boeken makkelijker maakt. Boekhandels kunnen met het ISBN een boek via het centrale systeem snel bestellen voor hun klanten. Een ISBN staat als een barcode op de achterflap van een boek.

Wat kun je zelf doen?

  • Neem contact op met een dag- en weekblad. De plaatselijke krant is vaak geïnteresseerd in wat zijn inwoners ondernemen.
  • Vergeet de plaatselijke radio- en tv-zender niet.
  • Ga langs bij de boekwinkel in jouw woonplaats en organiseer een signeersessie.
  • Schrijf je in bij Stichting Schrijvers School en Samenwerking (SSS) www.sss.nl
  • Maak gebruik van social media.